15 jaar Qualogy Caribbean: het verhaal van Paul Mehilal
Gepubliceerd: Auteur: Team Communication Categorie: NieuwsblogIn 2022 bestaat Qualogy Caribbean vijftien jaar. Wat kenmerkt onze organisatie, wat zijn onze uitdagingen en successen? In deze reeks spreken we verschillende collega’s. Vandaag aan het woord: oprichter en CEO Paul Mehilal. “In de afgelopen 15 jaar groeide Qualogy Caribbean uit tot een begrip in automatisering voor Suriname. Daar hadden we bij de start in 2007 alleen van kunnen dromen!”
Het idee voor Qualogy Caribbean ontstond al vijf jaar vóór de oprichting, vertelt Paul. “In 1998 startte ik met Qualogy in Nederland en in 2002 voerden we een eerste onderzoek uit naar de staat van automatisering in Suriname. In 2006 kreeg dat onderzoek een vervolg. Het werd me duidelijk dat wij met de kennis van Qualogy in Nederland écht een verschil zouden kunnen maken op ons vakgebied in Suriname. Dit inspireerde me in 2007 om een vestiging te openen in Paramaribo.”
2007: Qualogy Suriname
Suriname automatiseren met Surinamers. Dat was in 2007 Pauls missie met de oprichting van het toenmalige ‘Qualogy Suriname’. “Ik wilde samen een grote slag maken voor meer efficiency voor bedrijven en de overheid. En zo bijdragen aan meer welvaart voor de Surinamers. In de jaren die volgden, groeiden we uit tot dé automatiseerder in Suriname. Vervolgens sloegen we onze vleugels uit. Eerst over de Caraïbische eilandenregio, daarna ook als offshore partner voor opdrachtgevers in Nederland.”
Keuzes maken
Ondernemen is keuzes maken. En in de afgelopen vijftien jaar is uiteraard niet elke keuze een succes geworden, aldus Paul. “Een onderneming in een nieuw land van de grond af opbouwen, is een uitdaging. Om een voorbeeld te geven: wellicht hadden we eerder kunnen differentiëren qua locaties waar we actief zijn. Maar over het algemeen kijk ik positief terug op onze beslissingen. De beste keuze was om een eigen pand te bouwen. Dit was altijd een veilige haven, waar ons bedrijf heeft kunnen floreren. Inmiddels hebben we hier meer dan 150 collega’s opgeleid.”
Volop uitdagingen
In die vijftien jaar waren er ook volop uitdagingen, zo vertelt Paul. Zo kostte het structureren van het jonge managementteam de eerste jaren moeite. “In Suriname moest nog marktontwikkeling plaatsvinden – en opleiden was geen core business voor Qualogy in Nederland. Tegelijk was dit voor veel Nederlandse collega’s, de toenmalige docenten, een levenservaring die ze voor geen goud hadden willen missen. Gelukkig hebben we dit nu al zo’n tien jaar goed op de rit. Tegenwoordig is de opleidingsstructuur anders ingericht: veel van onze senior-collega’s in Suriname doceren in de avonduren ICT-vakken aan hogescholen en zijn nu ook de docenten voor onze eigen nieuwe medewerkers.”
Een andere uitdaging was dat detachering van ICT’ers in de beginjaren geen bekend verschijnsel was in Suriname. “Er werd flink getrokken aan onze mensen nadat wij ze hadden opgeleid. Bedrijven wilden ze maar wat graag in dienst nemen. Inmiddels is de markt een stuk volwassener en hebben we loyale klanten waar we als strategisch partner meedenken over de IT-ontwikkeling.” Tot slot stond automatisering niet altijd hoog op de politieke agenda van Suriname. Gelukkig is dit veranderd. Inmiddels mag Qualogy Caribbean ook vele overheidsinstellingen tot haar opdrachtgevers rekenen.
Naamsverandering: Qualogy Caribbean
Aanvankelijk heette de vestiging in Paramaribo 'Qualogy Suriname'. Paul: “Na een aantal jaar zagen we een verhoogde belangstelling voor onze diensten in de regio. De omvang van de organisatie zette ons op de kaart in de Caraïben. Zo verleenden we voor langere tijd diensten aan de grootste telecomorganisatie op Curaçao. Ook verrichtten we veel werk op de overige ABC-eilanden en in buurland Guyana. De oorspronkelijke naam dekte de lading dus niet meer. Daarom is dit in 2016 veranderd naar Qualogy Caribbean.”
Hoe gaat het nu?
Inmiddels zijn we vijftien jaar verder. Vandaag de dag is Qualogy Caribbean met zeventig medewerkers de grootste automatiseerder in Suriname, aldus Paul. “We beschikken over een sterk portfolio aan klanten in binnen- en buitenland. Oracle, Java en Managed Services behoren van oudsher tot onze core-competenties. En tegenwoordig is er een sterke focus op low code: Mendix, Outsystems en Apex. We hebben inmiddels twee vestigingen in Suriname en er zijn plannen om binnenkort een nieuw kantoorpand te bouwen.”
Qualogy Caribbean werkt nauw samen met Qualogy in Nederland. Paul: “Sinds enkele jaren stijgt de belangstelling van grote Nederlandse opdrachtgevers om te outsourcen naar Suriname. We spreken dezelfde taal, dat is praktisch. Ook stelt het tijdsverschil ons in staat om samen hogere service levels te garanderen. Het is in Suriname een halve dag vroeger dan in Nederland. Wanneer wij aan het eind van de middag uitgewerkt zijn, dan werken de collega's daar nog uren door. En wij staan 's nachts alweer paraat voor onze Surinaamse klanten, als het hier ochtend is. Onze Nederlandse vestiging pakt de outsourcing naar Qualogy Caribbean heel goed op, de samenwerking verloopt soepel. We investeren hier ook veel in: zo heeft het hele management onlangs een kennismakingsreis gemaakt naar Suriname.”
Blik op de toekomst
Paul ziet de toekomst van Suriname positief in, mede dankzij de verschillende recente olie- en gasvondsten. Die geven de economie een stevige impuls. “Automatisering is cruciaal om aan te haken bij de vele buitenlandse ondernemingen die in Suriname willen investeren. Het is de manier om nieuwe samenwerkingsverbanden soepel op te starten en uit te bouwen. Als grootste automatiseerder van het land neemt Qualogy Caribbean deze verantwoordelijkheid serieus. Wij zijn er klaar voor om onze bijdrage te leveren aan de nieuwe uitdagingen van dit prachtige land.”
Een bijdrage leveren
Naast Suriname hebben ook de Caraïben én Nederland de potentie van Qualogy Caribbean ontdekt. De onderneming maakt een mooie groei door. Paul: “Het is mijn ambitie dat we over vijf jaar minimaal tweehonderd vaste collega's hebben. Ik voorzie een nauwe samenwerking tussen collega’s en klanten in Nederland, Suriname en de Caraïben. Zodat we samen ook de komende vijftien jaar - en langer - een merknaam zijn waar talenten naar opkijken. Een bedrijf waar ICT’ers graag willen werken, zeker óók om bij te dragen aan de welvaart van Suriname. Dit mooie succes hebben we te danken aan het doorzettingsvermogen en de loyaliteit van onze Surinaamse collega’s. Daar ben ik trots op!”