Nieuwe inzichten opdoen tijdens Data4food Challenge

Nieuwe inzichten opdoen tijdens Data4food Challenge

Gepubliceerd: Categorie: Data Science

Nog even en dan begint de Data4Food Challenge. Drie inspirerende, leuke en waarschijnlijk ook wel vermoeiende dagen. Er is dat weekend werk aan de winkel. Daarom ga ik me goed voorbereiden op de hackathon, waarmee we oplossingen hopen te vinden voor betere voedselverdeling wereldwijd.

Thuis ga ik me alvast verdiepen in de datasets die al beschikbaar zijn op internet. Er is natuurlijk al het nodige onderzoek gedaan naar voedseltekort, dus daar duik ik ook in. Verder ga ik samen met collega’s brainstormen, voor ideeën die we kunnen toepassen tijdens de hackathon. Last but not least ga ik de avond van tevoren op tijd naar bed, ik denk dat ik wel wat extra energie kan gebruiken tijdens de hackathon!

Het wordt ongetwijfeld een weekend vol nieuwe inzichten. We werken in teams, samen met deelnemers uit uiteenlopende disciplines. Anderen komen vast met ideeën waar ik zelf niet snel aan zou denken.

In mijn dagelijks werk houd ik me ook bezig met grote hoeveelheden data analyseren

Uitdaging: één idee, veel meningen

De grootste uitdaging van deze hackathon is om tot één idee of prototype te komen waar het complete team achterstaat. Samenwerken met mensen van allerlei pluimage levert nieuwe inzichten op, tegelijk zijn er veel meningen. Waar een techneut vaak pragmatisch naar een probleem kijkt, zal een beleidsmaker zich misschien meer zorgen maken over de ethische kant hiervan.

Dit is wel heel interessant. Ik ben benieuwd naar de visie van anderen op voedseltekort en hoor graag welke oplossingen zij zien in Big Data. Hier kan ik veel van leren. Hoewel ik al best wat ervaring heb met Data Science, zijn er vast teamgenoten die meer of andere technieken kennen én anders naar problemen en oplossingen kijken. Juist van bijvoorbeeld minder-technische mensen zoals beleidsmakers kan ik veel leren.

Zelf bijleren

En zo draagt de Data4Food Challenge ook bij aan mijn professionele ontwikkeling. De technieken die ik van anderen leer, kan ik toepassen in mijn dagelijks werk als Data Scientist. Daarnaast zal ik ook meer leren over hoe niet-technische mensen tegen Big Data aankijken en hoe ik ze het beste kan uitleggen wat je er allemaal mee kan doen zónder te technisch te worden. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen bij opdrachtgevers bij wie ik projecten ga doen.

In mijn dagelijks werk houd ik mij ook bezig met het analyseren van grote hoeveelheden data. Zo zijn we nu bezig met het classificeren van 350 miljoen tweets op basis van geslacht. Dit doen we door verschillende technieken toe te passen, zoals Natural Language Processing, Support Vector Machines en Naive Bayes Classifiers. Daarnaast visualiseren we de data. Deze ervaring kan ik tijdens de hackathon goed gebruiken.

Ik hoop dat er aan het einde veel ideeën en prototypes zijn die de potentie hebben om honger over de wereld te verminderen en beter en efficiënter met voedselbronnen om te gaan. Ik hoop ook dat deze ideeën en prototypes zeer gevarieerd zijn om zo verschillende problemen aan te pakken. Ik ben benieuwd!

Meer over de Data4Food Challenge

De Data4Food Challenge is een initiatief van het Centre for Innovation van Leiden Universiteit en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het event vindt plaats van vrijdag 11 t/m zondag 13 september. Lees hier meer informatie.

Pim van de Pavoordt
Over auteur Pim van de Pavoordt

“Nadat ik mijn studie Information Sciences aan de VU had afgerond, ben ik in oktober 2013 bij Qafe aan de slag gegaan als Junior Java developer. Later ben ik Product Owner geworden voor een project voor UTS in Curaçao. Momenteel werk ik als Data Scientist aan een opdracht voor Universiteit Leiden."

Meer posts van Pim van de Pavoordt
Reacties
Reactie plaatsen